Spoznajmo gozdno kopel

V gozd po zdravje

Dejstvo je, da so stres in s stresom povezana obolenja postala globalni izziv. Ljudje smo z vseh strani bombardirani z nešteto dražljaji, kar pomeni, da je našo telo praktično ves čas čezmerno stimulirano. Verjetno poznate občutek, da je vsega dogajanja okoli vas enostavno preveč in da ne veste, kako boste kos vsem izzivom, s katerimi se soočate. Prav zaradi nenehne izpostavljenosti tisoč in enemu dražljaju iz okolice je še toliko bolj pomembno, da znamo najti način, kako se umiriti ter dati vse obveznosti, zahteve in izzive našega vsakdana na stran.

Da smo se razvili v današnjo obliko, smo ljudje potrebovali približno sedem milijonov let. V tem procesu evolucije smo več kot 99 % časa živeli v tesnem stiku z naravo. Naša telesa so prilagojena na naravno okolje. A v zadnjem času smo z razvojem urbanega okolja na ta stik kar malo pozabili. Vendar pa se v zadnjih desetletij vedno več ljudi začenja zavedati, kako pomembno je, da znamo izpreči iz našega, s tehnologijo zasičenega življenja, ter se vrniti nazaj k naravi. Tudi znanost vedno bolj jasno potrjuje, kako pomembno je, da čim več časa preživimo v različnih naravnih okoljih, od katerih želim še posebej izpostaviti gozd, saj ponuja številne pozitivne učinke na naše zdravje in splošno dobro počutje.

Spoznajmo gozdno kopel

Številne kulture gozd že od nekdaj dojemajo kot sveti prostor. V gozdu so prisotne zares posebne energije, o tem ni nobenega dvoma. Gozd je namreč lahko pravi izvir zdravja in dobrega počutja, kar je že v pred skoraj štirimi desetletji vzbudilo tudi pozornost znanosti. V začetku 80-ih let je namreč Japonec Tomohide Akiyama skoval termin »Shinrin-Yoku«, ki ga lahko dobesedno prevedemo kot gozdna kopel. A za to, da bi lahko izvajali gozdno kopel, ne potrebujete kopalk. V bistvu gre za to, da se s pomočjo različnih tehnik dobesedno potopite v čudovito gozdno okolje in ga začutite z vsemi svojimi čuti.

O pozitivnih učinkih gozdne kopeli je na voljo vedno več izsledkov različnih raziskav, ki kažejo, kako dobro nam lahko dene zavestno in čuječno preživljanja časa v gozdu. Raziskave so med drugim pokazale, da gozdna kopel pozitivno vpliva na obvladovanje:

  • anksioznosti,
  • depresije,
  • motenj razpoloženje,
  • izgorelosti,
  • stresa kot posledice življenjskega sloga
  • splošne kakovosti življenja.

Prav tako lahko pomaga pri povišanem krvnem tlaku, boleznih srca in ožilja, sladkorni bolezni ter krepitvi splošne imunosti.

Glavni namen gozdne terapije je celostna sprostitev telesa in duha. Zavedati se moramo, da zdravje še zdaleč ne pomeni le odsotnost bolezni, ampak gre za to, da lahko kot posamezniki živimo polno in kakovostno življenje. A skrb za zdravje je zgodba, ki se nikoli ne končna. Je vseživljenjski proces, na katerega lahko v veliki meri vplivamo z odločitvami, ki jih sprejemamo vsak sleherni trenutek.

Čeprav življenje v mestih prinaša veliko prednosti, pa ljudje za svoje zdravje in dobro počutje potrebujemo naravo. Če smo nenehno obdani z nenaravnim hrupom, če ves čas hitimo in smo pod stresom, to dolgoročno lahko močno ogrozi naše zdravje in kakovost življenja na splošno. Ko pridemo v katerokoli naravno okolje, ne le gozd, se takoj počutimo bolje. Bolj smo sproščeni, kar naenkrat imamo več energije, naše misli pa so bolj jasne. Čeprav gre za zelo preprost korak, lahko že s krajšim sprehodom po gozdu zase naredimo ogromno.

Preberi podobne zapise: